Erityisesti talousrikokset ja asianomistajan, eli uhrin avustaminen. Avustan päämiehiäni oikeudenkäyntien lisäksi myös sovittelu- ja välimiesmenettelyissä.
Sovintomenettely
Kaikissa tapauksissa on syytä harkita sitä, olisiko asiaan löydettävissä ratkaisu sovintomenettelyn kautta. Joskus voi käydä niinkin, että vaikka saa käräjäoikeudesta hyvän päätöksen, se ei välttämättä muutu rahaksi. Vastapuolella ei ole välttämättä varoja tuomitun määrän maksamiseen. Oikeudenkäynnit sisältävät aina riskin lopputuloksesta ja oikeudenkäyntikuluvastuusta. Usein sovittelu voi tuoda kaikille osapuolille parhaan reaalisen lopputuloksen.
Sovintoneuvotteluja voidaan käydä ensin asianosaisten kesken, mutta myös käräjäoikeudessa voidaan sovitella riita- ja hakemusasioita.
Sovittelu on vaihtoehto oikeudenkäynnille. Sovittelijana toimii tuomioistuimen tuomari. Hänen tehtävänään on auttaa osapuolia löytämään riitaansa ratkaisu, jonka kumpikin voi hyväksyä. Sovittelu palvelee osapuolten tarpeita, eikä saavutettu sovinto siten perustu suoraan lain soveltamiseen. Asianajajan tehtävänä on edesauttaa sovintoa ja pyrkiä löytämään eri vaihtoehtomalleja sovinnolle. Asianajaja neuvoo päämiestään ja antaa arvionsa siitä, mikä voisi olla käräjäoikeuden ratkaisun lopputulos ja mitä riskejä jutun vieminen ns. normaaliprosessiin oikeuteen tarkoittaisi.
Sovittelu on vapaaehtoista, minkä vuoksi sovittelun aloittamiseen tarvitaan kaikkien riidan osapuolten suostumus.
Sovittelu on luottamuksellista, mikä tarkoittaa sitä, ettei sovittelija kerro sovittelun sisällöstä ulkopuolisille eikä varsinkaan asiaa oikeudenkäynnissä käsittelevälle tuomarille. Sovittelusta ei laadita pöytäkirjaa eikä käytyjä keskusteluja muutoinkaan tallenneta. Mikäli tuomioistuinsovittelussa ei saada sovittua asiaa, kumpikaan osapuoli ei saa vedota toisen osapuolen sovittelussa tekemiin sovintoesitykseen myöhemmässä oikeusprosessissa.
Sovintomenettely on usein osapuolille järkevin vaihtoehto. Mikäli asiassa saadaan sovinto aikaan, asia tulee heti loppuun käsitellyksi eikä raskasta ja kallista oikeudenkäyntiä tarvitse enää jatkaa. Sovintomenettely pienentää myös oikeudenkäyntikuluriskiä. Sovittelussa kumpikin osapuoli vastaa vain omista oikeudenkäyntikuluistaan.