Perunkirjoitukset, ositukset ja omaisuuden erottelut myös avoliiton purkautuessa ja perinnönjaot: toimimme näissä asioissa myös käräjäoikeuden määrääminä pesänselvittäjinä ja pesänjakajina.
Perunkirjoitus
Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta. Pesän varat ja velat on merkittävä perukirjaan sellaisina kuin ne kuoleman tapahtuessa olivat.
Perukirjassa on mainittava myös varojen arvo. Jos vainajan jälkeen on elossa puoliso, on myös tämän varat ja velat pääsääntöisesti merkittävä perukirjaan. Perukirjaan on myös merkittävä mm. vainajan antamat ennakkoperinnöt.
Lesken jälkeen tehtävä perunkirjoitus on usein huomattavasti vaativampi, mikäli ositusta ensin kuolleen jälkeen ei ole tehty. Lesken ensin kuolleen jälkeen ansaitsema tai saama omaisuus on avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta. Lesken perukirjaan onkin merkittävä sekä ensin kuolleen jäljellä oleva omaisuus että lesken avio-oikeuden alainen ja avio-oikeuden ulkopuolinen omaisuus. Tämä voi aiheuttaa merkittävästikin selvitystoimia.
Usein suosittelenkin, että vaikka kuolinpesän omaisuus jäisi lesken hallintaan, kuolinpesän ja lesken välillä tehtäisiin ositus. Tällöin tiedetään, mihin omaisuuseriin kohdistuu lesken hallintaoikeus.
Perunkirjoitus toimii veroilmoituksena verottajalle ja osakasluettelona tulevaa perinnönjakoa varten. Perunkirjoituksessa ei vielä jaeta omaisuutta kenellekään, eikä siellä ratkaista osakkaiden mahdollisia erimielisyyksiä.
Omaisuuden ositus
Omaisuuden ositus voidaan toimittaa heti, kun ero on tullut käräjäoikeudessa vireille tai mikäli avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan, heti tämän kuoleman jälkeen.
Puolisot voivat sopia keskenään omaisuutensa jaosta. Omaisuuden osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan puolisoiden kesken tasan. Kummankin puolison omaisuus luetteloidaan ja arvostetaan, ja omaisuuserien arvoista vähennetään puolison velat, jolloin erotus käsittää puolison netto-omaisuuden. Kummankin puolison netto-omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi. Tämä yhteenlasketun netto-omaisuuden puoliosuus on kummankin puolison avio-osa. Enemmän omistava on velvollinen maksamaan vähemmän omistavalle tasinkoa. Tästä puolittamisen pääsäännöstä poikkeaminen voi perustua siihen, että osapuolet ovat tehneet avioehtosopimuksen, tai siihen, että omaisuuden ositusta sovitellaan kohtuusnäkökohtien perusteella.
Mikäli avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan, leskellä on ns. tasinkoprivilegi, eikä hän ole velvollinen luovuttamaan tasinkoa ensiksi kuolleen kuolinpesälle. Mikäli kuolinpesä on varakkaampi, kuolinpesällä on velvollisuus luovuttaa tasinkoa leskelle.
Riitatilanteessa käräjäoikeus määrää jommankumman puolison tai kuolinpesän jonkun osakkaan hakemuksesta pesänjakajan suorittamaan omaisuuden osituksen. Silloin ositustoimituksesta laaditaan asiakirja, jonka pesänjakaja allekirjoittaa.
Pesänjakaja ratkaisee ikään kuin ensimmäisenä oikeusasteena kaikki ositukseen liittyvät riitakysymykset. Yleensä nämä kysymykset liittyvät omaisuuden arvostamiseen tai toisen osapuolen tekemään sovitteluvaatimukseen, vastikevaatimuksiin tai osituksen reaaliseen toimittamiseen ja tasingon määräämiseen.
Omaisuuden jakaminen avoliiton päättymisen jälkeen
Avoliiton jälkeisessä erossa lähtökohtana on, että kumpikin pitää oman omaisuutensa ja vastaa omista veloistaan. Jos puolisoilla on yhteistä omaisuutta, kummallakin on oikeus siihen osuuteen, jonka hän siitä omistaa. Osuudet ovat yhtä suuret, jollei voida osoittaa, että toisin on sovittu.
Jos avopuolisot ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteisiä lapsia, eivätkä he pääse sopuun omaisuuden erottelemisesta, he voivat hakea käräjäoikeudelta pesänjakajaa erottelua varten.
Avopuolisolla voi olla oikeus hyvitykseen, jos hän on työllään tai varallisuudellaan auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta. Avioliiton jälkeisessä erossa saadusta tasingosta ei tarvitse maksaa veroa, mutta avoeron jälkeen mahdollisesti saadusta hyvityksestä voi joutua maksamaan veroa
Perinnönjako
Ennen perinnönjakoa on toimitettava ositus, mikäli kuollut henkilö oli ollut naimisissa eikä ositusta ollut toimitettu.
Perintökaaressa on erityiset säännökset lesken suojaamiseksi. Leskellä on oikeus pitää kuolinpesä jakamattomana, ellei rintaperillinen vaadi jakoa tai testamentista muuta johdu. Jakovaateesta huolimatta leskellä on aina oikeus pitää perheen yhteisenä kotina käytetty asunto ja koti-irtaimisto jakamattomana, jollei leskellä ole muuta asunnoksi sopivaa varallisuutta.
Leskellä on myös oikeus ns. tasinkoprivilegiin eli mikäli lesken omaisuuden säästö on suurempi kuin ensiksi kuolleen omaisuus, lesken ei tarvitse luovuttaa omaisuuttaan tasinkona kuolinpesälle. Mikäli kuolinpesän omaisuuden säästö on suurempi kuin lesken omaisuuden säästö, kuolinpesä on aina velvollinen luovuttamaan tasinkoa leskelle.
Perinnönjako voidaan toimittaa sopimusjakona. Mikäli kuolinpesän osakkaat eivät pääse sopimukseen perinnönjaosta, käräjäoikeus voi määrätä yhdenkin kuolinpesän osakkaan hakemuksesta pesänselvittäjän ja pesänjakajan toimittamaan perinnönjaon. Pesänjakaja toimii ikään kuin ensimmäisenä oikeusasteena ja tekee päätökset kaikista riitaisista kysymyksistä. Riitakysymykset voivat olla esim. omaisuuden arvostukseen, ennakkoperintöön, testamentin tulkintaan tai jaon reaaliseen toimittamiseen liittyviä kysymyksiä. Pesänselvittäjän ja –jakajan palkkio maksetaan kuolinpesän rahavaroista päältä.