Testamenttien, avioehtosopimusten, lahjakirjojen, kauppakirjojen, edunvalvontavaltuutusten ja muiden asiakirjojen laatiminen.
Testamentti on tehtävä kahden esteettömän henkilön todistamana. Testamentti voi olla omistusoikeus- tai käyttö- ja hallintaoikeustestamentti. Joskus tehdään myös käyttö- tai hallintaoikeustestamentti verojen välttämiseksi. Tällöin tulee kuitenkin muistaa, että käyttöoikeuden haltija vastaa pääsääntöisesti kaikista omaisuudesta menevistä kuluista.
Testamentintekijän on testamenttia tehdessään mietittävä, kenelle hän haluaa omaisuutensa menevän hänen kuolemansa jälkeen. Mikäli hänellä on rintaperillisiä, heillä on lähtökohtaisesti lakiosaoikeus, mikäli he haluavat lakiosaansa vaatia.
Testamentilla voidaan myös poistaa perillisten puolisoiden avio-oikeus perintönä saatuun omaisuuteen. Tämä määräys alkaa olla jo pääsääntö testamenteissa, koska yleensä testamentintekijä haluaa, että omaisuus säilyy omassa suvussa. Tätä määräystä itsekin suosittelen asiakkailleni.
Monissa uusperheissä on myös tarvetta miettiä, miten omaisuus jaetaan kummankin kuoltua. Myös lapsettomien pariskuntien voi olla syytä harkita testamentin tekemistä.
Testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi mm. silloin, jos testamenttia ei ole tehty laissa säädetyssä muodossa, jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö, tai jos testamentin tekijä on pakotettu tekemään testamentti tai hänet on siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa taikka jos hänet on petollisesti vietelty tekemään testamentti tahi jos hän on muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se on määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa.
Joskus ennen testamentin tekemistä on syytä hankkia lääkärintodistus henkilön kyvystä tehdä testamentti.
Testamenttia on niin tulkittava, että tulkinnan voidaan otaksua vastaavan testamentin tekijän tahtoa. Muutoin laki säätää tiettyjä tulkintaohjeita. Tulkinnoilta voidaan välttyä, mikäli testamentin sisältöön paneudutaan riittävästi ja siitä tehdään mahdollisimman yksiselitteinen.
Avioehtosopimus on myös tiukasti muotosidonnainen asiakirja. Myös se on tehtävä kahden esteettömän henkilön todistamana. Tämän lisäksi avioehtosopimus on rekisteröitävä maistraatissa, jotta se tulee voimaan. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen tai toispuoleisesti siten, että vain toisella on avio-oikeus toisen omaisuuteen. Avio-oikeus voidaan poistaa myös esim. perintönä tai lahjana saadusta omaisuudesta. Avioehtosopimus on mahdollista tehdä myös avioeron varalta eli siten, että avio-oikeutta ei ole, mikäli avioliitto päättyy puolisoiden avioeroon.
Edunvalvontavaltuutus on myös muotosidonnainen asiakirja. Se on tehtävä kahden esteettömän henkilön todistamana. Edunvalvontavaltuutus pitää tehdä siinä vaiheessa, kun henkilö vielä pystyy ymmärtämään sen merkityksen, eli sen tekeminen ei ole enää mahdollista siinä tilanteessa, jossa edunvalvonnan tarve on jo olemassa. Edunvalvontavaltuutusta tehtäessä on syytä miettiä, kenet valtuutettu haluaa toimimaan hänen puolestaan tämän omaisuutta koskevissa ja muissa taloudellisissa asioissa. Valtuutettu voidaan oikeuttaa edustamaan valtuuttajaa myös sellaisissa tämän henkilöä koskevissa asioissa, joiden merkitystä valtuuttaja ei kykene ymmärtämään sillä hetkellä, jolloin valtuutusta olisi käytettävä. Valtakirjaan on syytä merkitä myös varavaltuutettu ja/tai toissijainen valtuutettu. Yhden näistä henkilöistä olisi hyvä olla henkilö, joka voi toimia kaikissa tilanteissa esteettömästi valtuuttajan tahdon mukaisesti.
Edunvalvontavaltakirja tulee voimaan, mikäli valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan. Valtakirja on vahvistettava maistraatissa ja se vaatii yleensä henkilön lääkärintodistuksen.