Konkurssit ja yrityssaneeraukset
Velallinen, joka ei kykene vastaamaan veloistaan, voidaan asettaa konkurssiin. Konkurssiin asettamisesta päättää tuomioistuin velallisen tai velkojan hakemuksesta.
Konkurssi on velallisen kaikkia velkoja koskeva maksukyvyttömyysmenettely, jossa velallisen omaisuus käytetään konkurssisaatavien maksuun. Konkurssin tarkoituksen toteuttamiseksi velallisen omaisuus siirtyy konkurssin alkaessa velkojien määräysvaltaan. Velallisen omaisuuden hoitamista ja myymistä sekä muuta konkurssipesän hallintoa varten on tuomioistuimen määräämä pesänhoitaja.
Toimin konkursseissa sekä velallisaloitteisten että velkoja-aloitteisten konkurssien pesänhoitajana.
Pesänhoitajan on laadittava velallisen varoista ja veloista luettelo (pesäluettelo). Pesänhoitajan on laadittava velallisesta ja velallisen konkurssia edeltäneestä toiminnasta selvitys (velallisselvitys), josta tulee käydä ilmi ainakin:
1) velallisen omistus- ja konsernisuhteet, jos velallinen on yhteisö;
2) konkurssin pääasialliset syyt;
3) se, miten velallisen kirjanpito on hoidettu;
4) onko velallisen toiminnan johtamisessa käytetty välikäsiä;
5) velallisen läheisille maksetut palkat ja palkkiot sekä velallisen yksityisotot siltä osin kuin siihen on niiden määrän, maksuajankohdan tai muun erityisen syyn vuoksi aihetta samoin kuin velallisen läheisten saatavat ja niiden perusteet, jos saatavat ovat määrältään merkittäviä;
6) havainnot sellaisista seikoista, joilla voi olla merkitystä konkurssin jatkumisen kannalta;
7) havainnot sellaisista seikoista, joilla voi olla merkitystä liiketoimintakiellon määräämisen kannalta;
8) velallisen toiminnan ja tilien tarkastukset sekä niiden tarve.
Pesänhoitaja on velvollinen selvittämään, onko toiminnassa tehty rikoksia, jotka tulee saattaa tutkittaviksi.
Pesänhoitaja realisoi konkurssipesän omaisuuden ja jakaa varat velkojille maksunsaantijärjestyksen mukaisesti.
Yrityssaneeraus
Yrityksen saneerauksesta annetun lain mukaan taloudellisissa vaikeuksissa olevan velallisen jatkamiskelpoisen yritystoiminnan tervehdyttämiseksi taikka sen edellytysten turvaamiseksi ja velkajärjestelyjen aikaansaamiseksi voidaan ryhtyä saneerausmenettelyyn. Menettelyssä voidaan tuomioistuimen vahvistamalla saneerausohjelmalla määrätä velallisen toimintaa, varallisuutta ja velkoja koskevista toimenpiteistä. Yrityksen saneerauksissa toimin sekä selvittäjänä, jonka tehtäviin kuuluu taloudellisen selvityksen ja saneerausohjelmaehdotuksen laatiminen että valvojana, jonka tehtäviin kuuluu ohjelman toteuttamisen seuranta.