• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää alatunnisteeseen

Oklaki

Asianajotoimisto

  • Etusivu
  • Palvelut
    • Perhe- ja perintöoikeudelliset toimeksiannot
    • Lapsiasiat
    • Asiakirjojen laatiminen
    • Oikeudenkäynnit ja riita-asiat
    • Konkurssit ja yrityssaneeraukset
    • Sopimusoikeudelliset asiat
    • Rikosasiat
    • Oikeudenkäyntikulut
  • Hinnasto
  • Henkilöt
    • Marjatta Onnela-Kariniemi
    • Emilia Haapalainen
  • Yhteystiedot

Lapsiasiat

Kun van­hem­mat eroa­vat, he jou­tu­vat päät­tä­mään jää­kö lap­si van­hem­pien­sa yhtei­seen huol­toon, kum­man luo­na lap­si asuu, miten lap­si tapaa tois­ta van­hem­paan­sa ja miten van­hem­mat jaka­vat vas­tuun lap­sen elatuksesta.

Lap­si­asiois­sa pidän tär­keä­nä sitä, että eros­ta huo­li­mat­ta lap­sel­la säi­lyy lähei­set ja läm­pi­mät suh­teet kum­paan­kin van­hem­paan­sa, ellei­vät las­ten­suo­je­lul­li­set syyt ole sil­le estee­nä. Vaik­ka van­hem­mat ovat pää­ty­neet eroon, hei­dän on pys­tyt­tä­vä yhteis­työ­hön lap­siin­sa liit­ty­vis­sä asiois­sa. Lap­sis­ta ei voi ero­ta. Las­ten hyvin­voin­ti vai­kut­taa pit­käl­le tule­vai­suu­teen ja yhte­nä osa­na sitä on las­ten suh­tei­den jat­ku­vuus vanhempiinsa.

Huol­to­rii­dan tuo­miois­tuin­so­vit­te­lu on usein jär­ke­vin vaih­toeh­to pit­käl­le ja ras­kaal­le oikeu­den­käyn­nil­le. Se myös mah­dol­lis­taa sen, että van­hem­mat voi­vat oppia luot­ta­maan toi­siin­sa. Van­hem­pien on näh­tä­vä mah­dol­li­ses­ta eron kat­ke­ruu­des­ta huo­li­mat­ta omien las­ten­sa etu. Lap­sia ei saa käyt­tää rii­dan väli­kap­pa­lee­na. Hei­dän elä­mään­sä ei sai­si eros­ta joh­tuen tul­la lii­an suu­ria muu­tok­sia. Toi­sen van­hem­man vie­raan­nut­ta­mi­nen lap­sis­ta tai tapaa­mis­ten estä­mi­nen voi aiheut­taa lap­sil­le pit­kä­ai­kai­sia seuraamuksia.

Sovit­te­lus­sa voi­daan käsi­tel­lä lap­sen huol­toa, asu­mis­ta, tapaa­mi­soi­keut­ta ja ela­tus­ta kos­ke­via asioi­ta. Lisäk­si sovit­te­lus­sa voi­daan rat­kais­ta monia sel­lai­sia lap­sen arkeen liit­ty­viä kysy­myk­siä, joi­ta ei voi­da käsi­tel­lä oikeu­den­käyn­nis­sä, kuten esim. har­ras­ta­mi­seen, kul­jet­ta­mi­seen tai yhtey­den­pi­toon liit­ty­viä asioi­ta. Sovit­te­lun tavoit­tee­na on saa­da aikaan lap­sen edun mukai­nen ja kes­tä­vä sopi­mus van­hem­pien välille.

Sovit­te­li­ja­na toi­mii per­he­asioi­hin pereh­ty­nyt tuo­ma­ri, jota avus­taa lap­si­asioi­hin pereh­ty­nyt asian­tun­ti­ja-avus­ta­ja, yleen­sä psy­ko­lo­gi tai sosi­aa­li­työn­te­ki­jä. Asia­na­ja­ja pyr­kii sovit­te­lus­sa tuke­maan pää­mies­tään ja sovin­non aikaan­saa­mis­ta. Hän osaa myös ker­toa pää­mie­hel­leen, mitä vaih­toeh­to­ja asian rat­kai­se­mi­sek­si on, mikä­li asias­sa ei pääs­täi­si sovin­toon. Yleen­sä lap­sen edun mukais­ta on se, että van­hem­mat pää­se­vät lap­siin liit­ty­vis­sä asiois­sa sovintoon.

Sovit­te­lu on vapaa­muo­tois­ta ja kes­kus­te­le­vaa. Sovit­te­lu ete­nee pää­asias­sa yhdes­sä käy­tä­vin kes­kus­te­luin, mut­ta tar­vit­taes­sa jär­jes­te­tään myös erillisneuvotteluja.

Sovit­te­lun alus­sa on sel­vit­te­ly­vai­he, jos­sa pyri­tään sel­vit­tä­mään sitä, mitä toi­vei­ta van­hem­mil­la on lap­sen asioi­den suh­teen. Sel­vit­te­ly­vai­hees­sa kum­pi­kin osa­puo­li voi esit­tää omat toi­veen­sa ja huo­len­sa. Neu­vot­te­lu­vai­hees­sa pyri­tään löy­tä­mään lap­sen kan­nal­ta paras rat­kai­su. Sovin­to­vai­hees­sa sovi­taan yksi­tyis­koh­tai­ses­ti ehdois­ta. Sovin­to edel­lyt­tää sitä, että kum­mat­kin van­hem­mat sen hyväksyvät.

Itse suo­sit­te­len han­ka­lil­ta­kin tun­tu­vis­sa tilan­teis­sa sitä, että van­hem­mat suos­tui­si­vat huol­to­rii­dan tuo­miois­tuin­so­vit­te­luun. Vaik­ka kaik­kiin asioi­hin ei löy­tyi­si­kään rat­kai­sua, van­hem­pien pyr­ki­mys sovin­toon on aina lap­sen edun mukaista.

Mikä­li van­hem­mat eivät pää­se yhtei­sym­mär­ryk­seen lap­sen ase­man jär­jes­tä­mi­ses­tä, kärä­jä­oi­keus käsit­te­lee ja rat­kai­see asian. Käsit­te­ly aloi­te­taan suul­li­sel­la val­mis­te­luis­tun­nol­la, johon van­hem­mat kut­su­taan. Käsit­te­lyn yhtey­des­sä kärä­jä­oi­keus voi pyy­tää sosi­aa­li­vi­ran­omai­sel­ta sel­vi­tyk­sen per­heen tilan­tees­ta, eli ns. olo­suh­de­sel­vi­tyk­sen. Sel­vi­tyk­sen saa­vut­tua jär­jes­te­tään pää­kä­sit­te­ly, jos­sa voi­daan ottaa vas­taan todis­te­lua. Käsit­te­lyn päät­teek­si kärä­jä­oi­keus rat­kai­see asian lap­sen edun mukaisesti.

Kärä­jä­oi­keus voi hake­muk­ses­ta myös muut­taa lap­sen asiois­sa annet­tua aikai­sem­paa pää­tös­tä tai vah­vis­tet­tua sopi­mus­ta, mikä­li lap­sen tai van­hem­pien olo­suh­teet ovat muut­tu­neet tai muut­ta­mi­seen on muu­toin aihetta.

Footer

Yhteystiedot

Asianajotoimisto Onnela-Kariniemi Oy

Pak­ka­huo­neen­ka­tu 5 B 13, 4. krs
90100 Oulu

Puhelinnumerot:

040 728 6708 Mar­jat­ta Onnela-Kariniemi
040 730 8073 Emi­lia Haapalainen
040 553 1887 Aino Savo­lai­nen (toimisto/toimiston vaihde/asianajosihteeri)

Sähköpostit:

Asia­na­ja­ja Mar­jat­ta Onnela-Kariniemi
marjatta.onnela-kariniemi@oklaki.fi

Laki­mies Emi­lia Haapalainen
emilia.haapalainen@oklaki.fi

Asian­ajo­sih­tee­ri Aino Savolainen
aino.savolainen@oklaki.fi

Etusi­vun kuvat: Pir­jo Lempeä

· Copyright © 2025 Asianajotoimisto Onnela-Kariniemi Oy · Sivut Waria · Kirjaudu sisään ·